Hoe kijk jij naar jouw lichaam en hoe is de relatie met jouw lijf? Ben je er blij mee, doet het wat je wilt of word je soms tegengehouden door je lijf in je dagelijks leven?

Haat/liefde

Ik heb een heel avontuur beleefd met m’n lichaam. Vanaf mijn tienerjaren heb ik een haat/liefde verhouding gehad met m’n lijf. Ik pleegde roofbouw door extreem veel sporten en lesgeven en ging hierin te vaak over grenzen. Ik ontwikkelde een eetstoornis waardoor ik mijn lichaam verwaarloosde en het niet gaf wat het nodig had. Ik had ook een hekel aan mijn lichaam omdat deze niet liet zien hoe ik me van binnen voelde. Het verdriet, de pijn, de onzekerheid en het negatieve zelfbeeld was voor anderen niet zichtbaar. Ik kreeg vaak te horen, “Ja, maar jij hebt makkelijk praten met zo’n lichaam.” Wanneer ik dan vertelde dat ik mezelf liever gelukkig wilde voelen, dan keken ze me gek naar mij. Mijn lijf is nooit weggegaan ook al ging ik er slecht mee om. Doordat ik te vaak over grenzen ben gegaan geeft het nu wel heel duidelijk aan wanneer het genoeg is. Dit gebeurd op de meest onverwachte momenten. Hierdoor voelt mijn lijf intens moe en doen m’n benen pijn alsof ik er 3 marathons mee heb gelopen.

Dankbaar

Ik leer hier steeds beter mee omgaan en nee, het is niet altijd fijn. Ik sport graag maar luister nu beter en ik ben trots op mijn lichaam en vind mezelf mooi. Dit is mede te danken aan de verhalen die ik mezelf vertelde los te gaan laten, de liefde van anderen toe te laten en de liefde die voor mezelf is gaan groeien. Mijn lichaam heeft me heel veel lessen geleerd en draagt me al heel mijn leven. Én een lichaam wat drie kinderen in zich heeft gedragen en daar ben ik heel dankbaar voor. Je lichaam is je motor en deze heeft goede voeding, liefde en aandacht nodig. Dank je wel lief lijf dat je er was, dat je er bent en dat ik oud met je mag worden.

Ik hoop dat jij, ook zo naar jouw lichaam kunt gaan kijken en er van kunt houden zoals het is. Er plezier aan kunt beleven en blij met jou buitenkant kunt zijn of gaan worden. Welke verhalen vertellen jou lijf?

Vind me

Fluitenkruid 30

5236 TL ’s-Hertogenbosch

+31 6 5261 9461

mirjam@waterenvuur.nl

KvK nr. 73001120

BTW NL001680100B18

Vertel me