De liefde voor onze kinderen voelde ik gelijk in elke vezel van mijn lichaam. Ondanks de postnatale depressie’s waar ik mee te maken heb gehad. Dat gevoel van liefde kende ik niet. De liefde die ik nu voor mezelf voel is ongekend, ik schrik er soms zelfs van, het is nieuw voor me, ik wil het ervaren en ontdekken. Dat gun ik iedereen.

bedekt onder laagjes

Dit is niet altijd zo geweest. Ik voelde niet zoveel voor mezelf, had op alles wat aan te merken en was goed in mezelf nog kleiner maken. Ik dacht dat ik van alles voelde maar nu weet ik dat het er eigenlijk niet was of heel weinig.

Die liefde was relatief en bedekt onder allerlei laagjes van onzekerheid, niet goed genoeg en maskers waarmee ik me aanpaste aan anderen. Ik had moeite met m’n zelfbeeld en niets was goed genoeg. Een innerlijke strijd of eerder oorlogsvoering die in stilte plaatsvond. Waar anderen geen weet van hadden en waarbij er jaren voorbij gingen zonder dat ik me er echt bewust van was. Het was gewoon zo.
Wanneer ik terugkijk naar mezelf dan heb ik vooral overleefd en weinig geleefd, ik zocht de oplossing steeds buiten mezelf. Hoe kun je liefde geven aan anderen als je het niet eens aan jezelf kan geven? Het kan, wel zonder glans en constant met afkeurende stemmetjes, jezelf aanpassen en wegcijferen.

een leven wat me toelacht

Ik droomde vaak van een leven waar ik gelukkig was met mezelf, precies zoals ik ben en nu jaren later besef ik me dat ik die droom leef. En jeetje zeg wat voelt het af en toe spannend om dat gevoel toe te laten want liefde voelen voor mezelf is nieuw. Hoe doe je dat en hoe voelt dat. Ik ga het maar gewoon ervaren met een open hart vol liefde voor mezelf en voor anderen. Een andere kijk op het leven, een leven wat me toelacht, een leven wat ik écht leef.

Herken je dat? Een grote verandering in jezelf, waardoor je moet wennen aan de nieuwe jij maar wat zo ontzettend fijn is! Soms even wiebelig of het zelfs niet kan geloven dat het zo is. Dat je op momenten zo word geraakt door iets of iemand en word overvallen door een gevoel in elke vezel van je lijf. Dat is liefde.

Vind me

Fluitenkruid 30

5236 TL ’s-Hertogenbosch

+31 6 5261 9461

mirjam@waterenvuur.nl

KvK nr. 73001120

BTW NL001680100B18

Vertel me